گاهی اوقات موقع دویدن، ورزش کردن یا حتی بعد از تصادف، ممکن است درد شدیدی را در پشت پایتان احساس کنید، اما با بررسی پزشک مشخص شود که استخوانهای پایتان کاملا سالم هستند. پس درد پشت پا چه دلیلی میتواند داشته باشد؟ پارگی یا کشیدگی تاندون پشت پا یکی از شایعترین دلایل است و زمانی رخ میدهد که تاندونها آسیب دیده باشند. در چنین مواقعی اگر فورا اقدامات لازم جهت درمان کشیدگی تاندون پشت پا انجام نشود، احتمالا برای حرکت دادن پاهایتان با مشکل مواجه خواهید شد؛ بنابراین بسیار مهم است که در صورت بروز آسیب فورا نسبت به درمان اقدام کنید. به دلیل اهمیت این موضوع، در این مطلب از کلینیک اترس به معرفی 10 روش درمان کشیدگی تاندون پا خواهیم پرداخت.
فیزیوتراپی یک روش مفید و مطمئن
بهترین روش درمان کشیدگی تاندون پشت پا فیزیوتراپی است. این روش شامل تمرینات دامنه حرکتی و به کار بردن روشهایی به منظور کاهش درد و التهاب و همچنین استفاده از درمانهای تکمیلی (مگنت تراپی، لیزر، شاک ویو و غیره) به منظور ترمیم عضو آسیب دیده میشود.
تزریق پی آر پی
پی آر پی یا همان درمان به کمک پلاسمای غنی از پلاکت دیگر روش درمان کشیدگی تاندون پشت پا است که میتواند برای برطرف کردن مشکل کشیدگی تاندون پشت پا بسیار موثر واقع شود. در این روش فاکتورهای رشد به قسمت آسیب دیده پاشنه آشیل تزریق میشود و این عمل بازسازی تاندون آسیب دیده را به همراه دارد.
تزریق کورتیکواستروئید
تزریق کورتیکواستروئید یکی از درمانهای موقت و بدون عارضه خطرناک است که درد را کاهش میدهد اما باعث بهبود دائمی نمیشود.
کفش و کفی طبی جهت کاهش فشار وارد بر تاندون آشیل
کفشهای مخصوص تاندون آشیل هم برای قوس کف پا مناسب هستند و هم به دلیل ضربهگیرهایی که در قسمت پاشنه دارند، میتوانند درد را کاهش داده و روند بهبودی را سرعت ببخشند. کفشهای طبی دارای پاشنههای نرم میتوانند تحریکهای غیرضروری تاندون را کاهش دهند.
در برخی از مواقع پزشک استفاده از کفیهای طبی را توصیه میکند. این کفیها داخل کفش قرار میگیرند تا از بخشی از قسمتهای پا بیشتر محافظت کنند. علاوه بر این کفیها بیشتر برای قسمتهای پایین ساق پا که تاندون از آنجا وارد پاشنه میشود مناسب هستند.
لیزر درمانی یک راهحل بدون درد
این روش که به کمک لیزر سرد انجام میشود، راهحلی ایمن، موثر، غیرتهاجمی و بدون درد است که منجر به درمان کشیدگی تاندون آشیل میشود. لیزر درمانی با کاهش قابل توجه درد و التهاب و همچنین ورم میتواند عملکرد کلی تاندون را بهبود ببخشد و در فرآیند درمان مفید و کمک کننده باشد.
شاک ویو تراپی به منطقه آسیب دیده
شاک ویو تراپی دیگر روش درمان کشیدگی تاندون پشت پا است که طی آن امواج صوتی با فرکانس خاص از طریق پوست جذب تاندونها میشوند. شاک ویو تراپی برای کاهش درد، التهاب و افزایش خونرسانی به تاندون آسیب دیده میتواند بسیار موثر واقع شود. این روش درمانی بیشترین سود را برای بیماران مبتلا به موارد مزمن التهاب تاندون آشیل به همراه دارد.
مگنت تراپی جهت بهبود آسیبهای تاندون آشیل
مگنت تراپی یا همان مغناطیس درمانی روشی است که با افزایش گردش خون در ناحیه آسیب دیده باعث تسریع فرآیند درمان میشود. برگرداندن جریان خون به حالت نرمال میتواند کمک کند مواد مغذی و اکسیژن برای بهبود آسیبهای تاندون آشیل فراهم شود. علاوه بر این، باعث میشود عملکرد سوخت و ساز بدن که در نابودی و التهاب سلولی موثر است، به حالت طبیعی درآبیاید.
تزریق پی آر پی به قسمت آسیب دیدهی پاشنه آشیل
تزریق پی آر پی یا پلاسمای غنی شده با پلاکت به قسمت آسیب دیده پاشنه آشیل، بافتهای آسیب دیده را برای رشد سلولهای جدید و سالم تحریک میکند و منجر به بهبودی میشود.
برنامههای ورزشی متناسب با نوع پارگی تاندونها
استفاده از تکنیکهای فیزیوتراپی به تنهایی کافی نیستند و پزشک حرکات ورزشی و اصلاحی دیگری را هم توصیه میکند. برخی از این تمرینات ورزشی برای درمان کشیدگی تاندون پشت پا عبارتاند از:
1-بلند کردن پا
در حالی که به پهلو دراز کشیدهاید و پای آسیب دیده بالا قرار دارد، باید عضلات ران خود را سفت کنید و پای بالایی را تا ارتفاع حدود 20 الی 30 سانتیمتر بالا ببرید. علاوه بر این، لازم است ساق پایتان را صاف نگه دارید.
2-کشیدن ساق پا
دستهایتان را به دیوار تکیه داده و یکی از پاهایتان را عقبتر از دیگری قرار دهید. پای عقبی و حتی پاشنه آن باید به طور کامل روی زمین باشد. سپس در حالی که پای عقبی را ثابت نگه داشتهاید، بدنتان را کمی خم کرده و وزنتان را روی پای جلویی بیندازید. برای مدت 10 ثانیه در همین حالت باقی بمانید و این تمرین را برای هر پا حدود 20 بار در روز تکرار کنید.
3-کشیدن فاشیای کف پا
پاهایتان را صاف روی زمین نگهدارید و حولهای را دور آنها بپیچید. سپس سعی کنید با صاف نگهداشتن انگشتانتان، حوله پیچیده شده به دور پاها را به سمت خودتان بکشید. برای حدود 15 الی 30 ثانیه در این حالت باقی بمانید و این حرکت را 3 بار در روز تکرار کنید.
4-کشیدن انگشتان پا
روی صندلی بنشینید و پاهایتان را روی زمین قرار دهید. سپس در حالی که بالاتنه را خم کردهاید، سعی کنید انگشت پاهایتان را به سمت بالا بیاورید. حدود 15 الی 30 ثانیه در همین وضعیت باقی بمانید و این حرکت را 5 مرتبه در روز تکرار کنید.
جراحی
اگر علائم شدید باشد و دیگر روشهای درمان کشیدگی تاندون پشت پا موثر مواقع نشوند، بیماران مبتلا به پارگی تاندون پشت پا برای درمان باید عمل جراحی انجام دهند. این عمل یا به صورت باز (ایجاد یک شکاف بزرگ) یا به صورت جراحی زیرپوستی (ایجاد شکافهای کوچکتر) انجام میشود و طی آن، بخشهای آسیب دیده تاندون خارج میشوند و پزشک بخشهای باقیمانده را ترمیم میکند. این عمل حدود 30 تا 60 دقیقه طول میکشد و ممکن است بهبود زخم ناشی از آن به زمان نیاز داشته باشد.