رادیکولوپاتی، بیماری مزمنی است که شاید خیلی از افراد درگیر آن، حتی نامش را به درستی ندانند. کمر درد، گردن درد یا دردهایی در امتداد ستون فقرات که زندگی خیلیها را مختل کرده، ناشی از این بیماری است. رادیکولوپاتی علیرغم اسم نسبتا ناآشنایش، علت طیف وسیعی از دردهای مربوط به ستون فقرات محسوب میشود. عارضهای که با فشار بر ریشههای اعصاب تعبیهشده در ستون فقرات شروع شده و دردی طاقتفرسا را در نواحی مختلف، برای بیمار ایجاد میکند.
اگر شما هم درگیر تنش و درد در قسمتهای مختلف ستون فقرات چون کمر و گردن هستید، خوب است که با بیماری رادیکولوپاتی بیشتر آشنا شوید. در ادامهی مقاله از کلینیک اترس به چیستی این بیماری، علائم و بهترین درمانهای آن خواهیم پرداخت.
توضیحات متخصص:
معمولا در اثر بیرون زدگی دیسک به کانال نخاعی و خدشه دار شدن ریشه عصب در اثر فشار دیسک بیرون زده اتفاق می افتد. معمولا در مردان بیشتر از زنان و درست ۲۰تا ۵۰ سال و در دیسک بین مهره ۵کمری و اول خاجی و سپس در دیسک بین مهره ۴ و۵ کمری بیشتر اتفاق می افتد. علایم معمولا با کمردرد حاد شدید و انتشار به اندام تحتانی به دنبال فعالیت همراه با خم شدن به جلو ایجاد میشود. در مواردی ممکن است صرفا درد با انتشار به اندام تحتانی تظاهر کند. در مواردی که بیرون زدگی دیسک به صورت پوسترو لترال یا خلفی جانبی باشد ممکن است علایم انتشاری بدون کمردرد تظاهر کند.علایم ممکن است با نشستن یا خم شدن به جلو یا لیفت کردن یا حتی سرفه و عطسه تشدید شود.
رادیکولوپاتی چیست؟
قبل از توضیح این بیماری، باید بدانیم که ستون فقرات انسان متشکل از تعداد زیادی استخوان است که آنها را مهره مینامیم. نخاع که حامل رشتههای عصبی است، دقیقا از وسط این مهرهها گذر میکند. حال اگر اتفاقاتی بیفتد که به این عصبها فشار وارد شود، بیماری رادیکولوپاتی پدیدار میشود.
این فشردگی و آسیب به عصب، میتواند در هر ناحیه از ستون فقرات رخ دهد. میتواند در قسمت عصبهای گردنی، کمری و… اتفاق بیفتد. اگر در ناحیه اعصاب کمری باشد به آن رادیکولوپاتی کمری، و اگر در ناحیه گردن باشد، به آن رادیکولوپاتی گردنی میگویند. در نتیجهی این رخداد، فرد درد خیلی شدیدی را در ناحیهای که این حادثه روی داده تجربه میکند.
علائم بیماری رادیکولوپاتی حاد کمر و گردن
قبل از توضیح علائم باید خاطرنشان کنیم که علائم این بیماری، بسته به محل اعصاب آسیبدیده با هم فرق دارند. با اینوجود یک سری علائم مشترک و فراگیر دارند که در ادامه به توضیح آنها خواهیم پرداخت. این علائم عبارتند از:
- احساس درد خیلی شدید در مناطق مربوط به اعصاب آسیبدیده، مثلا گردن، کمر، قفسهی سینه و… به دلیل التهاب اعصاب
- تجربهی احساساتی چون بیحسی، خواب رفتن، سوزن، سوزن شدن یا مورمور شدن پوست در کمر، گردن، بازوها و…
- احساس ضعف در عضلات کمر، گردن، بازوها و… و ناتوانی در بهکارگیری آنها مثل قبل
علل ایجاد رادیکولوپاتی حاد
بهطورکلی هر عاملی که سبب ایجاد فشار بر روی اعصاب ستون فقرات باشد میتواند علت رادیکولوپاتی تلقی شود. در این قسمت قرار است به مهمترین عوامل ایجادکنندهی آن بپردازیم. این عوامل عبارتند از:
- تنگ و باریک بودن کانال نخاعی، که خودش عامل ایجاد فشار بر اعصاب تلقی میشود.
- رشد خارهای استخوانی روی مهرهها، که بر اعصاب پیرامونیشان آسیب وارد میکند.
- بیرونزدگی دیسک کمر و نشت مواد درونیشان به بیرون، که باعث ایجاد فشار بر اعصاب و التهاب آنها میشود.
- و…
عواملی که خطر رادیکولوپاتی را افزایش می دهند
برای ابتلا به این بیماری ریسکفاکتورهای زیادی وجود دارد. شاید بتوان گفت مهمترین آنها، انجام فعالیتهایی است که فشار وارده بر ستون فقرات و اعصاب را بیشتر میکند. برای مثال در رادیکولوپاتی گردنی انجام فعالیتهایی که سبب فرسایش و بیرونزدگی دیسکهای گردنی شود، عامل خطر تلقی میشود. کارهایی مثل دائم پشت میز نشستن و درس خواندن، خیاطی، رانندگی و… میتوانند زیرمجموعهی فعالیتهای خطرساز قرار بگیرند.
عوامل دیگری که فشار زیادی را به ستون فقرات وارد میکنند و سبب ایجاد فشار و التهاب اعصاب میشوند نیز ریسکفاکتور محسوب میشوند. برای مثال، افرادی که در معرض بلند کردن مداوم اجسام سنگین قرار دارند، خانمهای باردار، افراد سنگینوزن و… نمونهای از گروههای در معرض ابتلا هستند.
روش های درمان رادیکولوپاتی غیر از جراحی
قبل از اینکه سراغ روشهای طلایی درمان رادیکولوپاتی کمری یا گردنی برویم لازم است نکتهی مهمی را ذکر کنیم. نکتهی مهم این است که قبل از اقدام به هرگونه درمانی، نیاز به تشخیص پزشک متخصص داریم. معمولا نوع درمانها برحسب میزان آسیب وارده مشخص میشوند. اگر بنابر تشخیص پزشک میزان آسیب زیاد باشد، احتمالا به درمانهای تهاجمی چون جراحی نیاز است. درغیراینصورت میشود با درمانهای غیر از جراحیِ سبک و کمعوارضی که وجود دارد به تسکین عارضه کمک کرد. در ادامه قرار است شما را با بهترین و اثربخشترین درمانهای غیر از جراحی آشنا کنیم.
- فیزیوتراپی
یقینا فیزیوتراپی یکی از درمانهای طلایی رادیکولوپاتی کمری، و رادیکولوپاتی گردنی محسوب میشود. در این درمان متخصص با توجه به محل اعصاب آسیبدیده، تمریناتی را به بیمار ارائه میدهد. این تمرینات کششی و تقویتی سبب آرام شدن درد و افزایش انعطافپذیری بدن میشود که خود میتواند از فشار وارده بر اعصاب بکاهد.
این درمان به قدری نقش مهمی را بازی میکند که حتی برای تسریع بهبودی بعد از جراحی نیز در دستور کار قرار میگیرد. اگر شما نیز از رادیکولوپاتی رنج میبرید، درمان فیزیوتراپی میتواند یک درمان کمعوارض و مطمئن برایتان محسوب شود.
اگر قصد استفاده از درمان فیزیوتراپی را دارید برایتان مژدهای داریم. کلینیک اترس، مرکزی حرفهای و درجهیک در زمینهی درمان فیزیوتراپی است که با بهرهگیری از بهترین متخصصان و تجهیزات در خدمت شماست. اگر قصد انجام فیزیوتراپی رادیکولوپاتی کمری یا گردنی را دارید، کلینیک اترس گزینهای ایمن و عالی برای شما خواهد بود.
- آبدرمانی
درمان غیرجراحی اثربخش دیگری که قصد معرفیاش را داریم، آبدرمانی نام دارد. این درمان نیز مانند فیزیوتراپی بسیار نتایج خوبی را از خود نشان داده است. به همینخاطر، جز درمانهای توصیه شدهی بسیاری از پزشکان قرار دارد. در این درمان با قرار دادن بیمار در استخرهای آبگرم، ماساژهای مخصوصی توسط متخصصان انجام میشود که میتواند جریان گردشخون را تسریع کند. بهعلاوه بخاطر ساطع شدن بخار از آب گرم، رگها و بافتها منبسط میشوند و در نتیجه فشار از روی اعصاب برداشته میشود. همین مسئله نقش مهمی در تسکین درد و بهبود بیماری دارد.
اگر از رادیکولوپاتی گردنی و کمری رنج میبرید، آبدرمانی گزینهی بیخطر و مناسبی محسوب میشود. شما میتوانید با این درمان هم فرآیند بهبود خود را تسریع کنید و هم از شر دردهای طاقتفرسای کمر، گردن و… خلاص شوید. کلینیک اترس یکی از بهترین مراکز در زمینهی خدمات آبدرمانی محسوب میشود که با بهرهگیری از آپدیتترین تجهیزات و متخصصانی حرفهای، درمانی امن را به شما هدیه میدهد. این مرکز توانسته است با سابقهی درخشانی که از خود به جای گذاشته، انتخاب اول طیف گستردهای از افراد، از سلبریتی تا مردم عادی باشد. به همینخاطر اگر قصد آبدرمانی دارید، کلینیک اترس را فراموش نکنید.