پارگی تاندون آشیل اصطلاحی رایج است که احتمالا آن را تاکنون زیاد شنیدهاید. علیالخصوص اگر آدمی اهل اخبار فوتبالی باشید، بیشک این جمله به گوشتان خورده است که بازیکنی بخاطر پارگی تاندون، مسابقه را از دست داده است! با خواندن این جمله ممکن است این سوال در ذهنتان شکل بگیرد که تاندون پا چیست؟ یا اینکه تاندون آشیل کجاست؟ چگونه آسیب میبیند؟
تاندون آشیل بهعنوان پیونددهنده ساق پا و پاشنهی پا، نقش مهمی را در ساختمان پا بازی میکند. به همینخاطر است که هرگونه پارگی یا حتی کشیدگی تاندون آشیل میتواند حرکت فرد را مختل کند. آسیب به تاندون پدیدهی رایجی است که فقط مخصوص ورزشکاران نیست و ممکن است گربیانگیر خیلی از افراد شود. به همینخاطر، مهم است که درمورد آن بدانیم و علائم آن را شناسایی کنیم تا بتوانیم در اسرعوقت برای درمانش اقدام کنیم. در این مقاله قرار است هرآنچه باید درمورد تاندون آشیل بدانید را بخوانید. پس با ما همراه باشید.
1.آسیب حاد یا پارگی آشیل :معمولا در مردان میانسال ورزشکار بیشتر دیده میشود و اغلب ازمحل اتصال آشیل به استخوان پاشنه بدنبال یک فورس ناگهانی دورسی فلکشن در حالی که عضلات پشت ساق در انقباض هستند مثلا دریک فوتبالیست مسن تر ممکن است اتفاق بیفتد و همراه با احساس ضربه به پشت پا و صدای پاپ توصبف میشود و توان بلند شدن روی پا کاهش می یابد. در تشخیص علاوه بر معاینه بالینی از سونوگرافی یا ام آر ای جهت بررسی استفاده میشود. درمان درصورت پارگی کامل بیشتر بخ سمت جراحی است و در سایر موارد سلول درمانی و متدهای فیزبوتراپی ورزش درمانی طولانی مدت می باشد. بازگشت به ورزش نیز طولانی و گاها حدود۸تا۱۲ماه است.
2.تاندینوپاتی آشیل: که همراه با احساس درد و خشکی در تاندون آشیل بویژه در ۶ سانتی متری محل اتصال آشیل به استخوان پاشنه بیشتر دیده میشود .در بیماران چاق و با داشتن کلسترول و چربی خون و نیز در بیناران مبتلا به دیابت بیشتر دیده میشود. تشخیص با معاینه و گاها سونوگرافی و درمان مبتنی بر تقویت اسنتریک آشیل است.
تاندون آشیل چیست؟
شاید خوب باشد قبل از اینکه درمورد چیستی این تاندون صحبت کنیم، بدانیم تاندون آشیل کجاست؟ این تاندون زائدهای طنابشکل است که دقیقا پشت پا قرار دارد. اگر دستتان را پشت ساق پا و نزدیک پاشنه قرار دهید میتوانید آن را لمس کنید.
این تاندون طویلترین تاندون بدن است که ماهیچههای ساق و پاشنهی پا را به هم وصل میکند. در واقع بخاطر وجود تاندون آشیل است که حرکت پا امکانپذیر میشود. این تاندون شگفتانگیز میتواند حرکات انگشتان پای شما را نیز ممکن کند. به همینخاطر هرگونه آسیب به این تاندون، اختلالی جدی در حرکت ایجاد خواهد کرد.
انواع آسیب دیدگی تاندون آشیل
بهطورکلی فشار مداوم به تاندون آشیل یا وارد شدن ضربه به این ناحیه، میتواند آن را دچار آسیبدیدگی کند. این عارضه معمولا برای ورزشکارانی که فشار زیادی به پاشنهی پایشان وارد میشود، زیاد اتفاق میافتد. فوتبالیستها، دوندگان و وزنهبرداران نمونهای از این ورزشکاران هستند. کشیدگی تاندون آشیل و سایر آسیبها صرفا به علت فعالیت سنگین نیست، گاهی حتی پوشیدن مداوم کفشی که تاندون را آزار دهد سبب آن میشود.
آسیبها بسته به میزان شدتشان به دو نوع حاد و تاندینوپاتی آشیل تقسیم میشوند که در ادامه به توضیح آنها خواهیم پرداخت.
1. پارگی حاد
در این عارضه، فشاری بیش از توان تاندون، بر آن وارد میشود. این فشار به حدی زیاد است که تاندون توانایی حفظ انسجام خود را از دست داده و بهطور جزئی یا کامل پارگی در آن رخ میدهد. پارگی حاد، معمولا در هنگام فعالیتهای سنگین چون دوندگی که همراه با حرکت سریع و شدید پا است زیاد اتفاق میافتد.
2. تاندینوپاتی آشیل
تاندینوپاتی آشیل، آسیبی پیشرونده است که شاید در لحظه فرد را از پا نیندازد اما به مرور زمان، خطر تحلیل رفتن تاندون را ایجاد میکند. تحت فشار قرار دادن مداوم پا، التهاب تاندون آشیل، کشیدگی تاندون آشیل و سایر آسیبها میتواند در طولانی مدت به پارگیهای جزئی ختم شود. این عوامل به مرور ضعف تاندون آشیل و تاندینوپاتی را به همراه دارد.
علائم پارگی تاندون آشیل
معمولا اولین علامتی که اکثر افراد هنگام پارگی تاندون تجربه میکنند، احساس دردی وحشتناک و طاقتفرسا در پشت پایشان است. گاهی افراد این درد را به خوردن ضربهی ناگهانی چکش به پایشان تشبیه میکنند. حتی گاهی افراد میگویند که پاره شدن و رها شدن بافت پشت پایشان را احساس کردهاند. با اینوجود، علائم مهم دیگری وجود دارد که بعد از پارگی تاندون آشیل ظهور مییابد و ضروری است که به محض مشاهده آنها به پزشک مراجعه شود. این علائم عبارتند از:
- تورم شدید در نواحی ساق یا پاشنهی پا
- ناتوانی در خم و راست کردن پا
- ناتوانی در تحمل وزن بدن و ایستادن روی پا
- کبود شدن ناحیه آسیبدیده
- ناتوانی در تکان دادن راحت انگشتان پا
- و…
درمان خانگی کشیدگی تاندون پا
قبل از اینکه وارد مبحث درمان خانگی کشیدگی، ورم تاندون آشیل و سایر آسیبها شویم، باید به این نکته توجه کنیم. اگر علائمی که هنگام آسیب تجربه میشود شدید و غیرقابل تحمل باشد، باید در قدم اول به پزشک مربوطه مراجعه شود. اگر آسیب وارد شده به تاندون پا جدی باشد، نیازمند درمانهای پیشرفتهای چون جراحی هستیم. پس مهم است قبل از شروع هر درمانی، تشخیص پزشک را بدانیم.
اولین موردی که در درمان خانگی کشیدگی تاندون آشیل مطرح میشود، استراحت است. استراحت و حرکت ندادن پا از وارد شدن فشار اضافه و آسیب بیشتر جلوگیری به عمل میآورد. همچنین فرصت ترمیم و بازسازی مناطق آسیبدیده را فراهم میکند.
بهعلاوه توصیه میشود محل کشآمدگی با باند یا پارچهای بسته شود تا جلوی حرکت اضافه گرفته شود. گذاشتن یخ، زنجبیل روی محل آسیبدیدگی، یا چرب کردن آن با روغن زیتون، از التهاب تاندون آشیل میکاهد و درد را آرام میسازد.
درمان با فیزیوتراپی و تمرینات توانبخشی
فیزیوتراپی تاندون آشیل و تمرینات توانبخشی، یکی از اثربخشترین درمانهای مورد استفاده در زمینهی آسیب به تاندون به حساب میآیند. فیزیوتراپی تاندون آشیل، به دلیل دربرگیری طیف گستردهای از درمانهای طلایی حتی بعد از انجام جراحی نیز استفاده میشود.
درمان فیزیوتراپی برای انواع آسیب، از پارگی گرفته تا حتی ورم تاندون آشیل بسیار مفید است. در این درمان از تکنیکهای مختلفی چون شاکویو، اولتراسوند و لیزردرمانی برای ترمیم بافتهای آسیبدیده استفاده میکنند. همچنین متخصص مربوطه تمارین اصلاحی و ماساژهایی را برای فرد انجام میدهد که باعث بازگشت انعطافپذیری و قدرت تاندون آشیل میشود.
بهطورکلی درمان با فیزیوتراپی و تمرینات توانبخشی میتواند روند بهبودی و ترمیم آسیب را بسیار سرعت ببخشد. به همینخاطر خیلی مهم است که در کنار سایر درمانها از آن استفاده شود. اگر شما هم از انواع آسیب به تاندون رنج میبرید و قصد استفاده از درمان فیزیوتراپی را دارید، باید به شما مژدهای بدهیم. کلینیک اترس، کلینیک تخصصی ورزشی موفقی است که با داشتن بهترین تجهیزات درمانی در حیطه فیزیوتراپی و آبدرمانی، توانسته گام بلندی در این زمینه بردارد. کلینیک اترس با بهرهگیری از متخصصان مجرب و تجهیزات آپدیت و استاندارد، کارنامهی بسیار درخشانی در زمینهی درمانی برای خود رقم زده است. اگر قصد استفاده از خدمات فیزیوتراپی و آبدرمانی را دارید این مجموعه را فراموش نکنید.