پارگی تاندون نوعی آسیب شایع است که درد زیادی را به همراه دارد. این اتفاقا معمولا در دست و مچ آن به رخ میدهد که باید حتما خیلی سریع تحت درمان قرار بگیرد. عدم توجه به درمان آن میتواند عوارض جبران ناپذیری چون ضعف و از دست دادن حرکات عضلات دست را به دنبال داشته باشد. در این مطلب از کلینیک اترس به به نشانه ها، علت های شایع و راه های درمان پارگی تاندون دست بدون جراحی اشاره می کنیم.
نشانههای پارگی تاندون دست
پارگی تاندون دست مانند هر نوع آسیب جسمی دیگر نشانههایی دارد که با اگاهی راجع به این نشانهها میتوانید در صورت بروز مشکل و پارگی تاندون دست آن را تشخیص داده و سریعا خود را به یک مرکز درمانی برسانید. در نظر داشته باشید که علائم مختلفی برای این آسیب وجود دارد که حتی وجود چند مورد از آن نیز میتواند نشانه این آسیب باشد. نشانههای پارگی تاندون دست به شرح زیر است:
- به وجود آمدن درد شدید هنگام خم کردن انگشتان دست، به صورتی که کاملا خم نمیشود در واقع ارتباط بین ماهیچه و استخوان قطع شده است
- تورم و کبودی در انگشت دست که میتواند به صورت کبودی دور انگشتان ایجاد شود
- درد هنگام لمس دست و انگشتان
- عدم توانایی در حرکت مفاصل که اگر کاملا بیحرکت شود نشان دهنده پارگی کامل تاندون در قسمت مفصل است
- هنگام پارگی تاندون به دلیل خونریزی ممکن است زخمهای در سطح زیرین پوست ایجاد شود
علتهای پارگی تاندون دست
پارگی تاندون دست علل مختلفی داشته که در صورت بروز هر کدام فرد آسیب دیده باید سربعا تحت درمان قرار گیرد در غیر این صورت دچار عوارض مختلفی مثل ناتوانی در حرکت مفاصل خواهد شد. آسیب وارده توسط موارد زیر قطعا شدت مختلفی خواهد داشت.
علت پارگی تاندون دست | روش آسیب رسانی |
بریدگی توسط وسایل مختلف | اگه بریدگی در محل تاندون دست اتفاق بیفتد بسته به نوع آسیب و شدت جراحت وارده ممکن است فرد دچاررآسیب جبران ناپذیری شود. در مواردی که بریدگی عمیق و آسیب به تاندون دست زیاد باشد فرد را مورد جراحی قرار میدهند. |
گزش حیوانات مختلف | گزش حیوانات و بریدگی تاندون توسط این مورد به ندرت اتفاق میافتد اما بهتر است در مواجه با حیوانات مختلف این نکته را رعایت کنید |
آسیب حین ورزش | یکی از شایعترین علل پارگی و کشیدگی تاندون دست هنگام فعالیتهای ورزشی رخ میدهد. رعایت نکات مراقبتی حین انجام ورزش این احتمال را کاهش میدهد. آسیب تاندون دست بیشتر در بدنسازی و والیبال رخ میدهد |
بیماری آرتریت | اثر بیماری آرتریت به این صورت است که به مرور زمان تاندونهای دست را فرسوده و ضعیف کرده و درنهایت باعث پارگی آنها میشود. |
موارد بالا شایعترین علت پارگی تاندون دست هستند. بجز این علل میتوان به افزایش سن و پوکی استخوان، ماهیت بعضی شغلها که فشار زیادی به دست وارد میکنند، دیابت، ناهنجاریهای مادرزادی، کمبود ویتامین C و … اشاره کرد.
راههای درمان پارگی تاندون دست
اولین اقدامی که بعد از پارگی تاندون دست انجام میدهید مراجعه به متخصص ارتوپد است. پزشک آسیب و شدت آن را مورد بررسی قرار داده و شیوههای درمانی مختلف را برای شما تجویز میکند. از درمانهای پارگی تاندون دست میتوان موارد زیر را بررسی کرد:
داروی ضدالتهاب: در اثرپارگی تاندون دست التهاب و تورم در آن قسمت ایجاد شده، به همین منظور پزشک متخصص بعد از تشخیص با تجویز داروهای ضدالتهاب به بهبود آن کمک و باعث کاهش درد آن ناحیه میشود.
فیزیوتراپی: فیزیوتراپی تاثیر چشمگیری در کاهش درد و التهاب پارگی تاندون دست دارد. عملکرد درمانی فیزیوتراپی به این صورت است که ماهیچههای دست را تحریک و حرکات آن را افزایش داده در نتیجه باعث تقویت تاندونها میشود.
جراحی: درمواردی که پارگی تاندون دست شدید است جراحی بهترین گزینه برای بدست آوردن بهبودی است. جراحی تاندون پست به این صورت انجام میگیرد که پزشک متخصص دوسر تاندون را کنار هم قرار داده و بخیه میزند در نتیجه آن را در آتل قرار میدهد تا بدون حرکت مانده و استراحت کند.
آتل: در مواردی بنا بر تشخیص پزشک متخصص میتوانید دست را آتل بگیرید تا بدون حرکت بماند و دوره نقاهت را طی کند.
مزیتهای درمان پارگی تاندون دست با فیزیوتراپی
بعد از آسیب به دست و پارگی تاندون و طی مراحل درمانی آن ممکن است دچار علائمی مثل سوزن سوزن شدن، ضعف و بیتحرکی در دست شوید که این زنگ خطری است برای مراجعه شما به فیزیوتراپی. در مراکز فیزیوتراپی برای حل مشکل شما از حرکات کششی، تقویتی و روشهای درمانی مثل: الکتروتراپی، درمان بافت نرم، موم درمانی و … استفاده میکنند.
ازجمله مزیتهای درمان پارگی تاندون به وسیله فیزیوتراپی میتوان به تقویت عضلات دست، برطرف کردن ضعف وناتوانی در حرکت انگشتان همچنین به کاهش درد و التهاب اشاره نمود.
با مراجعه به کلینیک اترس میتوانید به منظور بهبود سریعتر از خدمات توانبخشی فیزیوتراپی و پزشکان ارتوپدی بهرهمند شوید.
نکات مهم که برای توانبخشی سریعتر باید در نظر گرفت
بعد از اقدامات لازم جهت رفع پارگی دست و بهبود آن لازم است نکاتی را رعایت کنید تا فرایند توان بخشی دست شما سریعتر صورت گیرد و دوره نقاهت شما بهتر طی شود که میتوانید به نکات زیر مراجعه کنید:
- دست شما باید به مدت ۴ هفته یا ۳۰ روز کاملا بی حرکت بماند تا تاندون پاره شده بتواند روند ترمیم شدگی و بهبود را طی کند.
- به منظور کاهش درد میتوانید از کمپرس یخ به صورت غیر مستقیم استفاده کنید.
- طی دوران نقاهت بسیار مهم است زیر نظر فیزیوتراپیست باتجربه و ماهر تمرینات مربوط به بهبود آسیب تاندون را انجام دهید.
- با توجه به شدت آسیب وارده به تاندون دستتان بهتر است کارهای سنگین انجام نداده و تز رانندگی پرهیز کنید.
- در دوران نقاهت به هیچ عنوان از دخانیات استفاده نکنید زیرا روند بهبودی شما را طولانی میکنند.
- حتما از غذاهای مغذی و پروتئین دار استفاده کرد و تحت نظر پزشک ویتامینهای مربوطه را مصرف کنید تا روند بهبود شما سریعتر انجام شود.
کلام آخر
درصورت بروز آسیب به تاندون اعم از کشیدگی یا پارگی بسیار مهم است که در همان روزهای اول تحت درمان قرار بگیرید. در صورت بیتوجهی به این موضوع به مرور زمان دچار ضعف عضلانی شده و نمیتوانید به خوبی انگشتان خود را حرکت بدهید. فیزیوتراپی یکی از موثرترین روشها در کاهش درد و التهاب دست است و کمک میکند بهبودی خود را هرچه سریعتر به دست بیاورید.