Home - درمان - پارگی منیسک زانو؛ انواع روش های درمان + علائم پارگی مینیسک

پارگی منیسک زانو؛ انواع روش های درمان + علائم پارگی مینیسک

آسیب منیسک زانو

آسیب مینیسک زانو چیست؟

قبل از اینکه درمورد آسیب مینیسک صحبت کنیم خوب است که بدانیم مینیسک زانو چیست. مینیسک، غضروفی از جنس فیبروکارتیلاژ است که به‌عنوان ضربه‌گیر زانو عمل می‌کند. در واقع این سازه‌ی c یا هلالی شکل، جلوی اصطکاک و فشار ناشی از حرکت به زانو را می‌گیرد.

اگر هنگام فعالیت فشاری بیش از ظرفیت تحمل مینیسک به آن وارد شود، کشیدگی مینیسک زانو یا در حالتی بدتر، پارگی مینیسک زانو اتفاق می‌افتد. از آنجایی که مینیسک به‌عنوان رابطی بین استخوان ران و درشت‌ نی قرار دارد، هرگونه آسیب به آن می‌تواند حرکت پا را مختل کند.

مینیسک زانو چیست؟ غضروفی از جنس فیبروکارتیلاژ است که به‌عنوان ضربه‌گیر زانو عمل می‌کند.

روش های درمان پارگی مینیسک
روش های درمان پارگی مینیسک

توضیحات تخصصی پزشکان کلینیک اترس راجع‌به منیسک زانو:

یکی از علل شایع درد زانو آسیب به منیسک ها می باشد. در واقع منیسک های زانو نقش بالشتک را بین دو سطح استخوانی دارند و فشار وارده به زانو در حین حرکات را کم میکنند .آسیب منیسک ها در مردان شایع تر از زنان است . درد و گروه سنی بیشتر دیده میشود در سنین جوان تر بین ۲۰تا ۴۹ سالگی بویژه در افراد با سطح فعالیت ورزشی و در سنین بالای ۵۰ سال با علت زمینه ای تخریبی و فرسایشی و به اصطلاح دژنراتیو.

در ورزش کاران با فعالیت های پرشی جهشی یا چرخشی بیشتر مستعد آسیب هستند و در۶۰درصد و موارد پارگی رباط صلیبی قدامی معمولا آسیب منیسک دیده میشود. علایم آسیب منیسک درد در خط مفصلی تیبیوفمورال، درد در قسمت کنج و پشت زانو بویژه در حالت خم کردن یا فلکشن زانو، تورم و احساس خالی کردن گاه گاهی، احساس صدا یا کلیک در زانو ودر موارد آسیب شدید احساس قفل شدگی یا معمولا در معاینات بالینی و تصویربرداری بویژه ام آرای مشخص میشود. بسته به نوع آسیب و سطح فعالیت بیمار و آسیب های همراه درمان های غیر جراحی و یا جراحی پیشنهاد می شود. درمان غیر جراحی معمولا با محدود کردن نسبی فعالیت و مصرف ضد التهاب ها و د مواردی سلول درمانی مثل پی ار پی و درمان های فیزیوتراپی و آب درمانی و ورزش درمانی کمک کننده خواهد بود.

به‌طورکلی مینیسک زانو در ساختار پا، مانند یک ضربه‌گیر عمل می‌کند. حال اگر فرد فعالیت سنگینی انجام دهد که تمام وزن پا روی مینیسک بیفتد یا زانو به شدت چرخانده شود، پارگی مینیسک زانو رخ می‌دهد. آسیب به مینسک زانو معمولا درد شدیدی را برای فرد ایجاد و حرکتش را مختل می‌کند. به همین‌خاطر بسیار مهم است که افراد درمورد این آسیب و درمانش اطلاعات کسب کنند تا بدانند هنگام رخ دادن آسیب، چه‌کاری باید انجام دهند. در این مقاله قرار است که شما را با مینیسک زانو و کارکرد آن، چگونگی آسیب و درمان آن به‌طورکلی آشنا بسازیم.

علائم پارگی و آسیب مینیسک

علل آسیب و پارگی مینیسک زانو
علت آسیب و پارگی مینیسک زانو

شاید برایتان سوال باشد که علائم مینیسک زانو چیست. از کجا بفهمیم که دچار پارگی مینیسک زانو شده‌ایم؟ معمولا افراد هنگام پارگی مینیسک زانو احساسی چون قفل‌شدگی زانو و دردی طاقت‌فرسا در آن ناحیه را تجربه می‌کنند. البته ممکن است آسیب وارده به مینیسک خفیف باشد و به پارگی منجر نشود. در این‌صورت علائم به شکل خفیف‌تری تجربه می‌شوند. با این‌حال علائمی که بعد از گذشت دقایق ممکن است ظاهر شوند عبارتند از:

  • احساس سست‌شدگی و ناتوانی در ایستادن و راه رفتن روی زانو
  • احساس خشکی، سفتی و گرفتگی داخل و اطراف زانو
  • مشکل در صاف کردن کامل زانو در لحظه
  • احساس درد در هنگام چرخاندن زانو
  • ظهور تورم در زانو و نواحی اطراف آن

علائم مینیسک زانو چیست؟ یکی از علائم احساسی چون قفل شدن زانو است.

علل آسیب و پارگی مینیسک زانو

درمان مینیسک زانو
درمان مینیسک زانو

به‌طورکلی دلیل اصلی کشیدگی مینیسک زانو یا پارگی آن را وارد شدن فشاری بیش از ظرفیت تحمل مینیسک می‌دانند. حال این فشار می‌تواند در اثر هرنوع چرخش، پیچش یا فعالیتی باشد که یک‌دفعه انجام شده و فشاری بیش از اندازه را ایجاد کرده است.

انواع پارگی مینیسک

  • پارگی شعاعی: یکی از متداول ترین انواع پارگی است که در ناحیه‌ی مینیسک داخلی زانو اتفاق می‌افتد. در این نوع پارگی چون رگ‌های خونی و جریان خونرسانی به این ناحیه کم است، معمولا بازسازی و بهبودی به سختی اتفاق می‌افتد. به همین‌خاطر احتمالا برای درمان آن نیاز به جراحی و برداشتن ناحیه آسیب‌دیده است.
  • پارگی افقی: این نوع پارگی نسبت به پارگی قبلی پیچیدگی کمتری دارد. نوع این پارگی طوری است که متخصص می‌تواند بدون برداشتن مینیسک، با دوختن و اتصال مجدد الیاف نواحی آسیب‌دیده آن را ترمیم کند.
  • پارگی ناقص: این نوع پارگی معمولا در مینیسک داخلی زانو است و آنچنان مشکلی برای حرکت فرد ایجاد نمی‌کند. با این‌حال ماهیتی پیشرونده دارد و در صورت فشار زیاد به زانو، به مرور زمان عمیق‌تر می‌شود.
  • پارگی فلپ: این نوع پارگی معمولا فرمی نامعمول را ایجاد می‌کند که برای درمان آن، نیاز به جراجی و خارج کردن قسمت آسیب‌دیده مینیسک وجود دارد. افرادی که دچار این نوع پارگی می‌شوند احساس قفل‌شدگی زانو را تجربه می‌کنند.
  • پارگی پیچیده: این نوع پارگی مینیسک زانو معمولا چند نوع پارگی را در برمی‌گیرد و درمان آن به همین نسبت سخت‌تر و پیچیده‌تر می‌شود.

پارگی می‌تواند در مینیسک داخلی زانو یا خارجی زانو اتفاق بیفتد.

روش های درمان پارگی و آسیب مینیسک زانو بدون جراحی

درمان مینیسک زانو بدون جراحی یکی از دغدغه‌های مهم بیماران درگیر پارگی مینیسک زانو است. به هرحال جراحی به دلیل داشتن سختی‌های حین و عوارض بعد از آن معمولا گزینه‌ی مطلوبی تلقی نمی‌شود. درمان مینیسک زانو بدون جراحی، شامل روش‌های موثری برای درمان پارگی مینیسک زانو می‌شود که معمولا با کمترین هزینه و درد انجام‌پذیر است. در ادامه قرار است شما را با بهترین روش‌های آن آشنا کنیم.

فیزیوتراپی

یکی از راهکارهای طلایی مینیسک زانو درمان، فیزیوتراپی است. این درمان می‌تواند برای تسریع روند بهبودی پارگی مینیسک زانو و حتی کشیدگی مینیسک زانو بسیار کمک‌کننده باشد. در فیزیوتراپی حرکات کششی و قدرتی مناسبی انجام می‌شود که باعث تقویت عضلات ران و بافت زانو می‌شود. همچنین دامنه‌ی حرکتی و توانایی ایستادن روی زانوی آسیب‌دیده افزایش می‌یابد.

درمان پارگی مینیسک زانو با فیزیوتراپی، به دلیل موفقیت‌آمیز بودنش در کنار بیشتر درمان‌ها انجام می‌گیرد. اگر شما هم از آسیب مینیسک رنج می‌برید، می‌توانید با انجام فیزیوتراپی باعث تسریع روند بهبود خود شوید. کلینیک اترس به‌عنوان یک کلینیک تخصصی ورزشی پزشکی، ارائه‌دهنده‌ی خدمات فیزیوتراپی با مجهزترین دستگاه‌ها و کادری مجرب است. اگر قصد استفاده از این درمان را دارید کلینیک اترس می‌تواند انتخابی درست و ایمن باشد.

کلینیک اترس، مرکزی مجرب جهت ارائه خدمات فیزیوتراپی است.

درمان مینیسک زانو با فیزیوتراپی
درمان مینیسک زانو با فیزیوتراپی

آبدرمانی

آخرین راهکار طلایی برای درمان پارگی مینیسک زانو، که قصد معرفی‌اش را داریم آبدرمانی است. آبدرمانی نیز مانند فیزیوتراپی درمانی بسیار اثربخش محسوب می‌شود. در این درمان با قرار دادن بیمار در حوض‌های آب‌گرم و انجام ماساژهای مخصوص، جریان خونرسانی در نواحی آسیب‌دیده بیشتر شده و در نتیجه ترمیم زودتر اتفاق می‌افتد.

کلینیک اترس با تجهیزات پیشرفته‌ی آبدرمانی و بهره‌مندی از متخصصان درجه‌یک در این زمینه، انتخابی بسیار طلایی محسوب می‌شود. اگر قصد آبدرمانی دارید کلینیک اترس را فراموش نکنید.

داروهای گیاهی

استفاده از داروهای گیاهی برای درمان پارگی مینیسک زانو، در دسته‌ی درمان مینیسک زانو در خانه قرار می‌گیرد. این نوع درمان زمانی موثر است که پارگی یا آسیب خیلی عمیق نباشد، چون در غیراین‌صورت احتیاج به درمان‌های تهاجمی چون جراحی است.

استفاده از داروهای گیاهی برای درمان پارگی مینیسک زانو، در دسته‌ی درمان مینیسک زانو در خانه قرار می‌گیرد.

به‌طورکلی گیاهانی چون زنجبیل، آویشن، زردچوبه به علت خاصیت ضدالتهابی‌شان می‌توانند تورم زانو را کاهش دهند و درد را آرام کنند. مصرف این گیاهان به صورت دمنوش، یا حتی ترکیب آنها با روغن زیتون و نارگیل و قرار دادن آنها روی زانو بسیار به درمان کمک می‌کند.

درمان مینیسک زانو با داروهای گیاهی
درمان مینیسک زانو با داروهای گیاهی

طب سوزنی

یکی دیگر از انواع درمان مینیسک زانو بدون جراحی، طب‌سوزنی است. طب‌سوزنی به دلیل تحریک ترشح هورمون تسکین‌دهنده‌ی اندورفین باعث کاهش درد می‌شود. همچنین با کاهش هورمون کورتیزل باعث کاهش التهاب زانو شده و در نتیجه افزایش دامنه حرکتی زانو را به ارمغان می‌آورد.

یکی از انواع درمان مینیسک زانو بدون جراحی، طب‌سوزنی است.

درمان مینیسک زانو با طب سوزنی
درمان مینیسک زانو با طب سوزنی

تمرینات ورزشی

معمولا به علت پارگی مینیسک زانو، دامنه‌ی حرکتی پا بسیار محدود شده و عضلات ران قدرت قبلی خود را تا حد زیادی از دست می‌دهند. انجام تمرینات اصلاحی برای عضلات جلو و پشت ران، می‌تواند کمک شایانی به انعطاف‌پذیری بیشتر زانو و افزایش دامنه‌ی حرکتی آن کند. انجام تمرینات ورزشی حتی پس از انجام جراحی، سبب تسریع روند بهبودی می‌شود.

مینیسک زانو درمان شامل طیف وسیعی از درمان‌های تهاجمی و غیرتهاجمی می‌شود.

سوالات متداول بای مینیسک زانو

پارگی مینیسک زانو در چه افرادی شایع است؟

بخاطر اهمیت وارد شدن فشار اضافه به زانو در پارگی مینیسک زانو، این عارضه در اقشار خاصی بیشتر دیده می‌شود. ورزشکارانی که مدام درحال خم کردن یا پیچ دادن زانو هستند در صف اول این عارضه قرار دارند. مثلا فوتبالیست‌ها، کشتی‌گیران و…

افرادی که صاحب مشاغلی با نیاز به خم‌شدگی یا فشار بر زانو هستند نیز زیاد دچار این عارضه می‌شوند. برای مثال کارگران ساختمان، کاشی‌کارها، کولبران و…

افراد کهن‌سال هم به دلیل ساییده شدن مینیسک، به مرور زمان ممکن است دچار کشیدگی مینیسک زانو، یا پارگی آن بشوند.

پارگی مینیسک زانو چگونه تشخیص داده می شود؟

پزشک می تواند با معاینه فیزیکی و آزمایش های تصویربرداری مثل MRI یا اشعه ایکس، پارگی مینیسک زانو را تشخیص دهد.

زمان بهبودی پارگی مینیسک زانو چقدر است؟

زمان بهبودی پارگی مینیسک زانو به شدت آسیب و نوع درمان بستگی دارد. اما بهبودی چند هفته تا چند ماه طول می کشد.

آیا می توانم با پارگی مینیسک زانو ورزش کنم؟

بستگی به شدت آسیب دارد. اگر پارگی خفیف باشد، ممکن است بتوانید با احتیاط به ورزش ادامه دهید. اگر پارگی شدید باشد، باید تا زمانی که آسیب بهبود یابد از ورزش خودداری کنید.

Tags :

Share This :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فرم دریافت نوبت